субота, 25. април 2015.

Ukus 170 godina starog šampanjca sa dna mora



2010-te godine grupa ronilaca otkrila je u Baltičkom moru blizu Finske obale, 170 godina staru olupinu teretnog broda i u njemu 168 flaša francuskog šampanjca. Kažu stručnjaci šampanjac je “stario” 170 godina u skoro idealnim uslovima.  Finska vlada je uzela šampanjac ali je mali deo ustupila istraživačima kako bi analizirali razlike u ukusu i proizvodnji između današnjeg šampanjca i onog iz XIX veka. Istraživači su otkrili da ovaj stari šampanjac ima manji nivo alkohola a vise šećera što otkriva razlike u načinu proizvodnje. Pošto je otvoreno, vino je imalo vrlo nedefinisan ukus ali kad su ga sipali u case i kada je došlo u dodir sa kiseonikom razvilo je celu paletu ukusa.


“Bilo je neverovatno. Nikada nisam probao takvo vino u životu. Ukus mi je ostao u ustima tri-četiri sata pošto sam ga probao.” Rekao je vođa istraživanja profesor prehrambene biohemije Philippe Jeandet.

Nekoliko  flaša ovog šampanjca prodato je na aukcijama za po 100 000 eura a neke su ustupljene muzejima.

 

Нема коментара:

Постави коментар