2010-te godine
grupa ronilaca otkrila je u Baltičkom moru blizu Finske obale, 170 godina staru
olupinu teretnog broda i u njemu 168 flaša francuskog šampanjca. Kažu
stručnjaci šampanjac je “stario” 170 godina u skoro idealnim uslovima. Finska vlada je uzela šampanjac ali je mali
deo ustupila istraživačima kako bi analizirali razlike u ukusu i proizvodnji
između današnjeg šampanjca i onog iz XIX veka. Istraživači su otkrili da ovaj
stari šampanjac ima manji nivo alkohola a vise šećera što otkriva razlike u
načinu proizvodnje. Pošto je otvoreno, vino je imalo vrlo nedefinisan ukus ali
kad su ga sipali u case i kada je došlo u dodir sa kiseonikom razvilo je celu
paletu ukusa.
“Bilo je
neverovatno. Nikada nisam probao takvo vino u životu. Ukus mi je ostao u ustima
tri-četiri sata pošto sam ga probao.” Rekao je vođa istraživanja profesor
prehrambene biohemije Philippe Jeandet.
Nekoliko flaša ovog šampanjca prodato je na aukcijama za
po 100 000 eura a neke su ustupljene muzejima.
Нема коментара:
Постави коментар